Jouw vraag, mijn antwoord

Veelgestelde vragen

Praktische info over Atelier Ilke Matthys

Atelier Ilke Matthys is gelegen in de Kerkstraat 44, 9900 Eeklo. 
De dichtstbijzijnde gratis parking is gelegen aan de CM (Melkerij).
Opgelet: vergeet je parkeerschijf niet!

Het atelier is enkel open op afspraak. Zo ben ik er zeker van dat ik voldoende tijd heb om naar al jouw verhalen en wensen te luisteren. Deze afspraak is bovendien geheel vrijblijvend.

Een afspraak maken doe je via de kalender op deze website of via mail.

Vragen over maatwerk

Om een juweel op maat te bestellen maak je best een afspraak via deze website of via mail . Tijdens deze afspraak luister ik waar jij exact naar op zoek bent. We bespreken jouw specifieke wensen en budget. Beslis je na dit gesprek om het proces verder te zetten, dan bezorg ik een schets en bijhorende offerte. Van zodra je de schets hebt goedgekeurd, zet ik de tekening om in goud. Van zodra het juweel klaar is, geef ik je een seintje en ben je welkom om het op te halen.

Het is niet altijd makkelijk om op basis van een schets een goed beeld te vormen van een ontwerp. Gezien al mijn ontwerpen uniek zijn, is het niet mogelijk om je een identiek voorbeeld te tonen. Naast schetsen maak ik ook graag een computertekening of eventueel 3D-print voor jou. Pas wanneer het voor jou volledig duidelijk is wat het eindresultaat zal zijn, start ik met het creëren van jouw juweel in goud.

Ik werk met verschillende budgetten. Tijdens ons eerste gesprek zullen we het uitvoerig hebben over jouw wensen en daar hoort jouw budget ook bij. Wanneer ik jou mijn ideeën en schetsen bezorg, voeg ik daar steeds een offerte aan toe. Zo weet jij precies waaraan je je mag verwachten qua kostprijs.

De prijs hangt af van verschillende factoren:

 • De gekozen edelsteen of diamant
 • Het aantal edelstenen of diamanten
 • De zuiverheid van de edelsteen of diamant
 • De zuiverheid van het goud
 • De complexiteit van het ontwerp

Gemiddeld duurt het 8 weken om een juweel volledig op maat te maken. Daarmee bedoel ik de tijd die verstrijkt tussen ons eerste gesprek en het moment waarop het juweel klaar is voor afhaling.

Om een juweel uit mijn vaste collectie een beetje aan te passen naar jouw wens, mag je op vier weken rekenen.

Stuur mij gerust een e-mail (atelier@ilkematthys.be) als je twijfelt of een bepaalde deadline haalbaar is.

Ringmaten laten aanpassen is geen probleem. Hiervoor kom je langs in het atelier (maak een afspraak).

Ringen met een waarde van meer dan €500 pas ik kosteloos aan tot maximum 3 maten groter of kleiner. Binnen enkele dagen heb je de ring opnieuw in bezit, in de perfecte maat.

Vragen over specifieke juwelen

Ja, dat kan! Het beste resultaat verkrijg je door een inktafdruk te maken op papier. Die afdruk scan ik in en laser ik digitaal met een laser. Je bent steeds welkom in mijn atelier om de afdruk samen te maken. Gaat het om de vingerafdruk van een overleden geliefde, dan vraag je best na bij het rouwcentrum om een vingerafdruk te maken. Breng die afdruk mee naar je afspraak en dan scan ik die in in mijn atelier.

Vragen over verlovingsringen

De levertermijn voor een op maat ontworpen verlovingsring is 4 tot 8 weken, afhankelijk van de complexiteit van het ontwerp. Je kan ook een verlovingsring uit mijn collectie kiezen. Die koop je direct in het atelier en neem je nadien onmiddellijk mee naar huis.

Er zijn weinig mensen die de ringmaat van hun vriendin of vriend meteen uit het hoofd weten. Daarom 2 trucjes om daar toch (stiekem) achter te komen:

 1. Neem een ring mee uit de juwelendoos van je partner en breng die mee naar mijn atelier. Daar meet ik de ring precies op en zo kom je de ringmaat te weten.
 2. Meet een ring uit de juwelendoos zelf op met behulp van een schuifmaat of binnendiameter. Wees heel nauwkeurig! Daarna zet je het resultaat om naar de ringmaat via de onderstaande tabel.

Draagt je partner nooit ringen en heb je dus geen voorbeeld voorhanden? Onthoud dan dat de gemiddelde ringmaat voor een vrouw varieert tussen 52 en 55. Bij een man is dit meestal 58-60.

Bovendien bied ik bij voor verlovingsringen met een waarde van meer dan €500 het verkleinen of vergroten van de ring aan als gratis service. Let wel: dit kan tot 3 maten groter of kleiner.

Een verlovingsring kost zoveel als jouw budget. Daarmee wil ik zeggen dat het niet makkelijk is er een prijs op te plakken en dat ik steeds binnen jouw budget werk. De prijs van een verlovingsring hangt af van de keuze, de grootte en de kwaliteit van de edelstenen en diamanten, de breedte van de ring, enz.

Verlovingsringen met natuurlijke diamanten zijn er vanaf €500. Kies je voor uitzonderlijke of grote diamanten of edelstenen, dan loopt de prijs soms op tot enkele duizenden euro’s. Ik raad je aan om een afspraak te maken om jouw wensen en de mogelijkheden te bespreken binnen jouw budget. Neem ook een kijkje op de webshop om een indicatie te krijgen van de verschillende mogelijkheden en prijsklasses.

Traditioneel draag je je trouwring links, de verlovingsring rechts. Tegenwoordig maakt het niet zoveel uit. Draag dus je trouwring aan de hand die het prettigst aanvoelt voor jou.

Vragen over rouwjuwelen

Ja, ik creëer rouwjuwelen op maat. Dat kunnen juwelen zijn waarin ik wat as, een haarlokje of vingerafdruk van de overledene verwerk. Maar ik neem ook graag een symbool, tekening of tekst op in mijn ontwerp. Daarnaast pas ik ook oude juwelen aan of verwerk ik ze in een nieuwe creatie.

De mogelijkheden zijn eindeloos. Kom zeker langs in mijn atelier om jouw wensen te bespreken. Ik maak jouw bijzondere herinneringen aan een geliefde graag tastbaar in een juweel om voor altijd te koesteren.

Een rouwjuweel is meestal een hangertje of een ring. Daarin maak ik een kleine uitsparing of holte waarin ik de as van je dierbare verwerk. Ik zorg er nadien voor dat de hanger of ring volledig lucht- en vochtdicht is afgesloten door het juweel nauwkeurig dicht te solderen of te laseren. 

Je mag er zeker van zijn: de as van je dierbare zit voor eeuwig veilig in jouw juweel. Tijdens het creatieproces neem ik indien gewenst foto’s voor jou.

Vragen over geboortejuwelen

Geboortestenen zijn edelstenen die bij een bepaalde maand horen. Iedere maand wordt geassocieerd met een soort edelsteen. Vaak worden er geboortestenen verwerkt in juwelen als symbolische verwijzing naar een persoons geboortemaand.

JanuariGranaat (rozerood tot bordeaux)
FebruariAmethist (paars)
MaartAquamarijn (lichtblauw)
AprilDiamant (lichtgeel tot helder wit)
MeiSmaragd (groen)
JuniParel (melkwit tot naturel) en lichte amethist (lichtpaars)
JuliRobijn (rozerood tot dieprood)
AugustusPeridot (appelgroen)
SeptemberSaffier (blauw tot groen)
OktoberToermalijn (roze en groen)
NovemberTopaas en Citrien (geel tot lichtoranje)
DecemberTopaas (verschillende tinten blauw of geel)

Vragen over oorringen

Ja, ik prik gaatjes voor oorbellen bij kinderen en volwassenen vanaf 5 jaar. Hiervoor hanteer ik de kwalitatieve en quasi pijnloze techniek van Studex. Piercen van kraakbeen doe ik niet.

De kostprijs is €15 per gaatje. Daarin zit een oorbelletje en een product voor nazorg vervat.

Maak een afspraak via deze website.

Vragen over materialen

Ik werk enkel in 18 karaat geel-, wit-, rosé- en roodgoud. Ik maak geen juwelen uit zilver. Gaat het om het opnieuw smelten van goud, dan aanvaard ik enkel geelgoud. Dit omdat ik de kwaliteit van andere types goud niet voldoende kan garanderen voor een nieuw ontwerp. In oud witgoud zit bijvoorbeeld vaak nikkel en dat zorgt voor barsten wanneer het opnieuw wordt gesmolten.
Ja, ik onderzoek jouw juwelen op echtheid. Dat kost je zelfs niks als je nadien ook een juweel koopt of laat maken. Zonder aankoop bied ik dat onderzoek niet aan.

Vragen over goud

Massief goud wordt aangeduid met 18 karaat. Dat betekent dat 18 van de 24 delen van het massief goud uit fijn goud bestaat. De overige 6 delen mogen bestaan uit koper, zilver en/of palladium. De verhoudingen tussen deze delen bepalen overigens de kleur. Goud met meer koper in is roder terwijl goud met meer palladium er witter uitziet.

Elke goudsmid heeft z’n eigen mengeling of recept om de kleur van het goud te garanderen. Ik werk steeds met 18 karaat goud. Ik heb die keuze gemaakt omdat ik dan zeker ben van de kwaliteit en de lange levensduur van het goud.

In België is 18 karaat de standaard voor goud. Toch wordt er soms gewerkt met 14 karaat goud. Dat wil zeggen dat er slechts 14 delen fijn goud inzitten.

Juwelen van 24 karaat – fijn goud zonder toegevoegde stoffen – bestaan niet omdat puur goud veel te zacht en dus gevoelig aan slijtage is.

In een massief gouden juweel vind je steeds twee stempels terug:

 1. De meesterstempel

  De meesterstempel is het logo van de goudsmid. In mijn geval is dat mijn logo in een verplichte ton-vorm. Aan deze markering herken je dus dat ik het juweel heb gecreëerd. De meesterstempel is een erkende stempel en wordt elk jaar gekeurd door de Koninklijke Munt in Brussel.


 2. De gehaltestempel

  De gehaltestempel duidt het aantal karaat aan van het goud. In mijn geval is dat 750. Dat slaat op 18 karaat goud. 18 karaat goud betekent dat 18 van de 24 delen van het goud bestaan uit fijn goud, aangevuld met 6 delen koper, zilver of palladium. 18 op 24 is 75%, en vandaar dus de 750 in de gehaltestempel van 18 karaat goud.

  De gehaltestempel voor 14 karaat is 585 omdat 14 delen fijn goud van de 24 delen in totaal, neerkomt op 58,5%.

Dat is zeker mogelijk. Ik bied daarvoor twee opties aan:

 1. Ik smelt de juwelen zelf in mijn atelier en maak met dat goud een nieuw juweel voor jou. Je bent er op deze manier zeker van dat precies hetzelfde goud van het oude juweel in het nieuwe zit. Heb ik na het creatieproces goud over, dan geef ik jou het goud terug of trek ik de waarde van het goud – volgens de op dat moment geldende goudprijs – af van de maakprijs van je nieuwe juweel.

  Ik hanteer de volgende restricties:

  – Ik hersmelt enkel geelgoud. In witgoud zit soms nikkel en dat leidt tot een slechtere kwaliteit van het juweel na opnieuw smelten.

  – Fijne kettingen komen niet in aanmerking.

   

 2. Je levert je oude juwelen in en gebruikt ze als betaalmiddel. Ik weeg elk juweel en betaal je daarna de waarde ervan uit volgens de op dat moment geldende goudprijs. Gaat het om kleine bedragen dan betaal ik uit in cash of via een storting. Voor grote bedragen werk ik enkel met stortingen. In elk geval is je oude goud dan een soort van waardebon voor iets nieuws en waardevols: een juweel uit mijn collectie of een creatie op maat.

Let wel: ik ben geen opkoper van oud goud. Ik koop jouw oud goud enkel op voorwaarde dat je er een nieuw juweel van mijn hand mee koopt.

Vragen over edelstenen en diamanten

Een natuurlijke diamant is lang geleden, diep onder het aardoppervlak gevormd doordat koolstof onder grote druk en hoge temperatuur kwam te staan. Door mijnbouw komen deze natuurlijke diamanten aan de oppervlakte.

De diamant is de hardste edelsteen die er is en behaalt een 10 op de hardheidsschaal van Mohs. Een diamant zal dus nooit krassen en altijd blijven schitteren.

Ik koop diamanten aan in Antwerpen, bij een betrouwbare leverancier. Een familiebedrijf dat al vele generaties diamanten verhandelt en ethiek hoog in het vaandel draagt. Geen bloeddiamanten of conflictdiamanten dus en volledig volgens het Kimberley Proces.

Een “lab grown” diamant is ontwikkeld in een laboratorium. Het heeft dezelfde fysieke eigenschappen als een natuurlijke diamant: even hard en kwalitatief. Een leek zal het verschil nooit opmerken met het blote oog.

Het grootste verschil ligt dus in de manier waarop de diamant tot stand komt. In een laboratorium volgens fabrieksmatige processen in plaats van in de natuur. Dat brengt ook een groot voordeel: de handelsprijs van laboratoriumdiamant is een stuk lager. Bovendien zijn de productieprocessen van deze diamanten traceerbaar en controleerbaar. Dat geeft een laboratoriumdiamant een ethischer imago.

Heel vaak wordt de lab grown diamant ook als een duurzamer alternatief gezien voor een natuurlijke diamant. Iets wat door vele experts in twijfel wordt getrokken want er is enorm veel energie nodig om zo’n diamant te maken.

Een natuurlijke diamant is op zich een uniek natuurproduct. De afgelopen decennia zijn er enorm veel inspanningen gedaan om de controle op eerlijke mijnbouw en handel van diamanten te verscherpen.

Beide hebben hun voor- en nadelen. Het is moeilijk om af te wegen wat nu de beste keuze is. Mijn mening is dat er geen goed of fout bestaat. Jij beslist wat belangrijk is voor jou. Heb je vragen? Dan help ik je graag. Maak gerust een vrijblijvende afspraak in mijn atelier.

Diamant worden in verschillende vormen geslepen. De meest gekende vorm is de ronde diamant of ook wel briljant genoemd. Het verschil tussen een diamant en een briljant is dus dat een diamant de grondstof is en een briljant een slijpwijze is.

In onderstaande afbeelding vind je een overzicht van de verschillende slijpvormen van diamanten.

Doorgaans wordt bij diamanten vanaf 0.30 karaat een HRD- of GIA-certificaat geleverd die de echtheid van de diamant bewijs. Wil je graag een diamant met certificaat? Vraag er naar, ik bezorg dit graag.

De kwaliteit van een diamant wordt bepaald door de 4C’s. Die staan voor Carat (ct), Clarity (helderheid), Cut (slijpwijze) en Colour (kleur).

 • Karaat: gewicht of grootte
 • Helderheid: afwezigheid of aanwezigheid van insluitsels
 • Slijpwijze: juistheid van de verhoudingen
 • Kleur: van lichtgeel tot helder wit

Hoe hoger de diamant scoort op deze vier punten, hoe duurder de diamant zal zijn.

 

Gekleurde edelstenen bestaan in allerlei vormen, maten, gewichten en kleuren. De kwaliteit en bijhorende prijs worden bepaald door de hardheid of krasvastheid van de edelsteen, de graad van zeldzaamheid, de schoonheid (kleur en zuiverheid), en de grootte. Ik vind de krasvastheid van edelstenen enorm belangrijk. In tegenstelling tot diamanten scoren gekleurde edelstenen geen 10 op de hardheidsschaal van Mohs. Ze kunnen dus wel gekrast geraken of dof worden na lang dragen. De hardste gekleurde edelstenen zijn saffieren en robijnen. Saffieren zijn blauw of donkergroen, robijnen hebben een rode kleur. De lichtblauwe aquamarijn, de lichtroze morganiet en de blauwe topaas zijn eveneens harde gekleurde edelstenen. Granaten (donkerrood tot rozerood), toermalijn (groen of roze), peridot (groen), citrien (oranje of geel) zijn minder krasbestendig maar worden zeker ook zonder zorgen gebruikt in juwelen. Ik sta erop enkel met echte, natuurlijke kleurstenen te werken tenzij het mij uitdrukkelijk anders wordt gevraagd.
Ja, ik verwerk (oude) familiediamanten of edelstenen in nieuwe creaties. Dat hoeven geen losse stenen te zijn. Als de stenen nog verwerkt zijn in een oud juweel, breek ik ze er voorzichtig uit. Hou er wel rekening mee dat sommige oude edelstenen kleine breukjes of krassen kunnen bevatten. Dat is eigen aan het dragen van een juweel en het toentertijd vastmaken van de steen in de creatie. Daarom bekijk en beoordeel ik de edelstenen altijd grondig voor ik ermee aan de slag ga en geef je alle informatie over mijn bevindingen meteen mee.

Vragen over de webshop

Voeg het juweel van je keuze aan je winkelmandje en klik vervolgens op afrekenen. Via de webshop betaal je veilig via Bancontact. Je kan ook vooral het bedrag overschrijven. Van zodra ik het bedrag heb ontvangen, stuur ik het juweel van je keuze naar je op.
Ik verzend aankopen via de webshop naar alle adressen in België en Nederland.
Ik kies – gezien de waarde van de postpakketten – steeds voor een verzekerde en aangetekende verzending via de koeriersdienst Mikropakket. Die verzending kost €13,5 inclusief btw. Voor de levering spreken we via mail af op welke dag die kan plaatsvinden zodat er zeker iemand thuis is om het pakket te ontvangen.

Retour is zeker mogelijk, binnen de 14 dagen na ontvangst van het pakket. Om te retourneren meld je het pakket aan via atelier@ilkematthys.be. Vervolgens verzend je het pakket op eigen kosten en op eigen risico naar mijn adres: Kerkstraat 44, 9900 Eeklo. Ik raad je aan om steeds voor een verzekerde en aangetekende verzending te kiezen.

Je kan het pakket ook zelf terugbrengen naar mijn atelier in Eeklo (Kerkstraat 44).

Na de ontvangst van het pakket betaal ik de waarde van de geretourneerde juwelen terug, exclusief verzendkosten, zolang ze in oorspronkelijke, ongedragen staat verkeren. Dat betekent dat de beschermingssticker niet mag verwijderd zijn.

Let wel: maatwerk of gepersonaliseerde juwelen komen niet in aanmerking voor retour.

Wil je de maat van je ring aanpassen, komt dan langs in mijn atelier. Bij juwelen met een waarde van meer dan €500 – zoals verlovingsringen of trouwringen – bied ik de aanpassing tot 3 maten groter of kleiner gratis aan. Neem hiervoor contact met me op via atelier@ilkematthys.be

Er zijn weinig mensen die hun eigen ringmaat weten, laat staan dat je die van een ander zou kennen. Wil je een van de ringen uit mijn collectie kopen voor jezelf of als cadeau voor iemand van wie je houdt? Dan helpen de volgende 2 trucjes jou vast verder:

 1. Neem een ring mee uit je juwelendoos of die van de persoon voor wie de ring is bestemd. In mijn atelier meet ik de ring precies op en zo kom je de ringmaat te weten.
 2. Meet een ring uit de juwelendoos zelf op met behulp van een schuifmaat of binnendiameter. Wees heel nauwkeurig! Daarna zet je het resultaat om naar de ringmaat via de onderstaande tabel.

De lengte van een armband hangt af van je persoonlijke voorkeuren: eerder los of liever strak rond je pols. Heb je een armband die comfortabel zit, leg de armband dan in de lengte op tafel en meet het aantal centimeters.

Heb je geen armband ter beschikking, meet dan de omtrek van je pols. Daarbij tel je een aantal centimeters afhankelijk van hoe strak je wil dat de armband zit.

 • Strakke armband: polsomtrek +1 cm
 • Normale armband: polsomtrek +1,5cm
 • Losse armband: polsomtrek + 2 cm

Vragen over dienst na verkoop

Ja, ik geef 2 jaar (wettelijke) garantie op fabricagefouten. Herstelling na schade die jij zelf hebt veroorzaakt, valt daar niet onder.

Wil je zeker zijn dat je gouden juweel met edelstenen of diamanten er lang als nieuw uitziet? Kom dan jaarlijks langs in mijn atelier voor een controle op slijtage. Dit is geheel gratis voor juwelen van mijn hand.

Uiteraard! Zowel voor juwelen die ik heb gecreëerd als juwelen die je ergens anders hebt gekocht.

Dat hangt af van het soort reparatie. 

Om je een idee te geven van de prijzen voor reparaties, geef ik hieronder enkele voorbeelden mee:

 • Vergroten van een gouden ring: vanaf €45
 • Oppoetsen, opschuren en polijsten van een gouden ring: vanaf €25
 • Gebroken ketting of armband opnieuw aan elkaar solderen: vanaf €19
 • Een nieuw slotje bevestigen aan een gouden armband of halsketting: vanaf €36
 • Schakels van een armband opdikken: vanaf €55
Neen, dit behoort niet tot mijn expertise.

Vragen over het onderhoud van gouden juwelen (met edelstenen en/of diamanten)

Doe je ring steeds uit als je gaat klussen, verbouwen of afwassen. Draag je juweel ook niet op het strand, in de zee of in het zwembad.

Laat je juweel met edelstenen jaarlijks even controleren door mij. Kom hiervoor langs in mijn atelier. Juwelen van mijn hand controleer ik kosteloos op slijtage aan de zetting en de eventuele nood aan versteviging.

Leg je juweel enkele uren te week in een sopje van warm water met daarin enkele druppels Dreft. Wrijf vervolgens alle vuil voorzichtig weg met een zachte tandenborstel. Het is heel belangrijk dat je enkel zachte borstels gebruikt. Zo niet creëer je krassen. Poets ook tussen de steentjes want het is daar waar vuil gemakkelijk ophoopt. Spoel na met water en laat goed drogen.

Let op! Doe dit enkel bij massieve juwelen en zeker niet bij vergulde.

Doe je dit liever niet zelf, kom dan langs in mijn atelier. Ik geef je juweel na een grondige poets- en polijstbeurt een tweede leven vanaf €25.