Jouw vraag, mijn antwoord

Veelgestelde vragen

Praktische info over Atelier Ilke Matthys

Atelier Ilke Matthys is gelegen in de Kerkstraat 44, 9900 Eeklo. 
De dichtstbijzijnde gratis parking is gelegen aan de CM/Melkerij (150 m wandelafstand). 
Opgelet: vergeet je parkeerschijf niet!

Het atelier is enkel open op afspraak. Zo ben ik er zeker van dat ik voldoende tijd heb om naar al jouw verhalen en wensen te luisteren. Deze afspraak is bovendien geheel vrijblijvend.

Een afspraak maken doe je via de kalender op deze website, via mail of via telefoon.

Vragen over maatwerk

Om een juweel op maat te bestellen maak je best een afspraak via deze website of via mail . Tijdens deze afspraak luister ik waar jij exact naar op zoek bent. We bespreken jouw specifieke wensen tot in detail. Mijn vaste collectie juwelen is steeds in het atelier aanwezig als startpunt voor dit gesprek. Zo kan ik direct voorbeelden tonen als we spreken over materialen, diktes, afwerkingen, groottes, edelstenen, kleuren… Ook als je op voorhand nog geen exact idee hebt van wat je wil, adviseer ik je graag aan de hand van gerichte vragen. 

Beslis je na dit eerste vrijblijvend gesprek om het proces verder te zetten, dan bezorg ik via mail een ontwerptekening en bijhorende exacte offerte. Van zodra je het ontwerp hebt goedgekeurd, zet ik de tekening om in goud. Van zodra het juweel klaar is, geef ik je een seintje en ben je welkom om het op te halen.

Het is niet altijd makkelijk om op basis van een ontwerptekening een goed beeld te vormen van een ontwerp. Gezien bijna alle ontwerpen op maat uniek zijn, is het vaak niet mogelijk om je een identiek voorbeeld te tonen.

Naast een computertekening maak ik indien gewenst dan ook graag eerst een plastic 3D-print voor jou. 

Pas wanneer het voor jou volledig duidelijk is wat het eindresultaat zal zijn, start ik met het creëren van jouw juweel in goud.

Ik werk met verschillende budgetten. Tijdens ons eerste gesprek zullen we het uitvoerig hebben over jouw wensen en daar hoort jouw budget ook bij. Wanneer ik jou mijn ideeën en schetsen bezorg, voeg ik daar steeds een offerte aan toe. Zo weet jij precies waaraan je je mag verwachten qua kostprijs.

De prijs hangt af van verschillende factoren:

 • De gekozen edelsteen of diamant
 • Het aantal edelstenen of diamanten
 • De zuiverheid van de edelsteen of diamant
 • De zuiverheid van het goud
 • De complexiteit van het ontwerp

Gemiddeld duurt het 8 weken om een juweel volledig op maat te maken. Daarmee bedoel ik de tijd die verstrijkt tussen ons eerste gesprek en het moment waarop het juweel klaar is voor afhaling.

Om een juweel uit mijn vaste collectie een beetje aan te passen naar jouw wens, mag je op vier weken rekenen.

Stuur mij gerust een e-mail (atelier@ilkematthys.be) als je twijfelt of een bepaalde deadline haalbaar is.

Ringmaten laten aanpassen is geen probleem. Hiervoor kom je langs in het atelier (maak een afspraak).

Ringen met een waarde van meer dan €500 pas ik kosteloos aan. Binnen enkele dagen heb je de ring opnieuw in bezit, in de perfecte maat.

Vragen over specifieke juwelen

Ja, dat kan! Ik kan vertrekken vanaf een vingerafdruk in inkt op papier of ik maak een gouden vingerafdruk startend vanaf een siliconen mal. Je bent steeds welkom in mijn atelier om de afdruk samen te maken.

Gaat het om de vingerafdruk van een overleden geliefde, dan vraag je best na bij het rouwcentrum om een vingerafdruk te maken (bij voorkeur eentje in inkt op papier én eentje in silicone zodat we nadien nog kunnen kiezen). Vaak voorzien de rouwcentra alle benodigdheden (inkt en silicone), maar je mag mij gerust opbellen indien je dit graag komt ophalen in het atelier, ik heb dit zelf altijd op voorraad.

Vragen over verlovingsringen

De levertermijn voor een op maat ontworpen verlovingsring is 4 tot 8 weken, afhankelijk van de complexiteit van het ontwerp. Kom dus bij voorkeur minimum twee maanden voor het aanzoek al eens langs in het atelier om jouw ring te bestellen.

Je kan ook een verlovingsring uit mijn vaste collectie kiezen. Die koop je direct in het atelier en neem je nadien onmiddellijk mee naar huis.

Een afspraak om langs te komen in het atelier maak je via hier.

Heb je een zeer strakke deadline voor de ring of heb je een snelle vraag? Bel mij gerust en dan help ik je graag vooruit.

Er zijn weinig mensen die de ringmaat van hun vriendin of vriend meteen uit het hoofd weten. Daarom 3 trucjes om daar toch (stiekem) achter te komen:

 1. Neem een ring mee uit de juwelendoos van je partner en breng die mee naar mijn atelier. Daar meet ik de ring precies op en zo kom je de ringmaat te weten.
 2. Download de app ‘Ring sizing app’ (via de App Store of Google Play Store). Leg een ring die past op het scherm en achterhaal op deze manier de ringmaat. Let op: meet voor de zekerheid ook altijd even na met een lat.
 3.  
 4. Meet de binnendiameter van een ring uit de juwelendoos zelf op met behulp van een schuifmaat of lat. Wees heel nauwkeurig! Daarna zet je het resultaat om naar de ringmaat via de onderstaande tabel.

Draagt je partner nooit ringen en heb je dus geen voorbeeld voorhanden? Onthoud dan dat de gemiddelde ringmaat voor een vrouw varieert tussen 52 en 56. Bij een man is dit meestal 57-62.

Bovendien bied ik bij verlovingsringen het verkleinen of vergroten na aankoop van de ring aan als gratis service. Maak hiervoor een korte afspraak in de agenda.

Een verlovingsring kost zoveel als jouw budget. Daarmee wil ik zeggen dat het niet makkelijk is er een prijs op te plakken en dat ik steeds binnen jouw budget werk. De prijs van een verlovingsring hangt af van de keuze, de grootte en de kwaliteit van de edelstenen en diamanten, de breedte van de ring, enz.

Verlovingsringen met natuurlijke diamanten zijn er vanaf €500. Kies je voor uitzonderlijke of grote diamanten of edelstenen, dan loopt de prijs soms op tot enkele duizenden euro’s. Ik raad je aan om een afspraak te maken om jouw wensen en de mogelijkheden te bespreken binnen jouw budget. Neem ook een kijkje op de webshop om een indicatie te krijgen van de verschillende mogelijkheden en prijsklasses.

Traditioneel draag je je trouwring links, de verlovingsring rechts. Tegenwoordig maakt het niet zoveel uit. Draag dus je ringen aan de hand die het prettigst aanvoelt voor jou.

Vragen over trouwringen

De levertermijn op maat gemaakte trouwringen is 4 tot 12 weken, afhankelijk van de complexiteit van het ontwerp. Kom dus bij voorkeur ten laatste drie à vier maanden voor de trouw al eens langs in het atelier om ringen uit te kiezen. Vroeger mag uiteraard ook: hoe sneller, hoe beter!

Hebben jullie een last minute trouw gepland? Of het uitkiezen van ringen een beetje uit het oog verloren en daardoor een strakke deadline? Bel of mail me dan even en ik probeer jullie alsnog vooruit te helpen.

Een afspraak om langs te komen in het atelier maak je via hier.

Trouwringen worden een leven lang elke dag gedragen en moeten dus in kwalitatieve materialen gemaakt worden. In het atelier wordt daarom altijd gewerkt met 18 karaat goud (geel, wit, champagne, rood of rosé) en edelstenen/diamanten van goede kwaliteit. 

Aangezien trouwringen altijd volledig naar jullie wensen gepersonaliseerd worden, is er moeilijk een vaste prijs op te kleven. Alles hangt af van de definitieve keuzes (breedte, vorm, grootte van de eventuele edelstenen/diamanten…).

De prijs voor één gouden trouwring zonder diamanten start doorgaans vanaf €400.
Ringen met diamant zijn er vanaf €750. 

De gemiddelde prijs voor een set trouwringen bij Atelier Ilke Matthys zit meestal tussen de €1250 en €2250 per paar. 

Er zijn echter ook mooie, kwalitatieve sets trouwringen vanaf €750 voor beide ringen.
Ga je liever wat exclusiever of kies je voor veel of grote diamanten, dan reken je best op een budget van minimum €3000 voor twee ringen.

Kom gerust eens vrijblijvend langs in het atelier om de collectie en bijhorende prijzen te ontdekken. 

Traditioneel draag je je trouwring links, aan de kant van je hart. Tegenwoordig maakt het echter niet zoveel meer uit, draag de ring vooral aan de hand die het prettigst aanvoelt voor jou.

Uiteraard! Niets mooier dan de traditie van een gravure in een trouwring.

Traditioneel wordt er gekozen voor de namen en de datum, maar the sky is the limit. Ik graveerde al zinnen, woorden, initialen, vingerafdrukken, handgeschreven boodschappen… Alles is mogelijk!

Standaard gravures van naam en datum (in lettertype naar keuze) geef ik trouwens kosteloos cadeau bij de aankoop van een trouwring.

 

Trouwringen worden een leven lang elke dag gedragen en moeten dus in kwalitatieve materialen gemaakt worden. In het atelier wordt daarom altijd gewerkt met 18 karaat goud (geel, wit, champagne, rood of rosé) en edelstenen/diamanten van goede kwaliteit. 

Vragen over rouwjuwelen

Ja, ik creëer rouwjuwelen op maat. Dat kunnen juwelen zijn waarin ik wat as, een haarlokje of vingerafdruk van de overledene verwerk. Maar ik neem ook graag een gravure van een symbool, tekening of tekst op in mijn ontwerp. Daarnaast pas ik ook oude juwelen aan of verwerk ik ze in een nieuwe creatie.

De mogelijkheden zijn eindeloos. Kom zeker langs in mijn atelier om jouw wensen te bespreken. Ik maak jouw bijzondere herinneringen aan een geliefde graag tastbaar in een juweel om voor altijd te koesteren.

Een rouwjuweel is meestal een hangertje of een ring. Daarin maak ik een kleine uitsparing of holte waarin ik de as van je dierbare verstop. Ik zorg er nadien voor dat deze holte of ‘askamer’ volledig lucht- en vochtdicht is afgesloten door het juweel nauwkeurig dicht te lassen. Je mag er zeker van zijn: de as van je dierbare zit via deze werkwijze voor eeuwig veilig in jouw juweel.

Tijdens het creatie- en vulproces neem ik indien gewenst foto’s. Deze foto’s krijg je nadien persoonlijk doorgestuurd via mail. Ik deel de foto’s vanzelfsprekend met niemand anders dan met jou.

Extra info:

 • Ik maak nooit asjuwelen waarbij de as los onder een edelsteen verwerkt wordt. Dit geeft namelijk geen garantie dat de as veilig vast zit op lange termijn: er kan altijd een beetje as uit ontsnappen of de as kan vochtig worden. Daarom zorg ik altijd voor een apart verborgen gouden ‘kamertje’ in het juweel, al dan niet onder een edelsteen verstopt.
 • Ook asjuwelen met kunsthars maak ik niet. Kunsthars is nooit helemaal krasvast en daardoor kan zo’n juweel mat worden na enige tijd dragen. Bovendien kan kunsthars op termijn licht verkleuren door UV-stralen uit natuurlijk daglicht. 

Ja, dat kan. Ik kan vertrekken vanaf een vingerafdruk in inkt op papier of werken met een siliconen mal. Beide geven een andere look. Ik toon je het verschil graag in het atelier tijdens een vrijblijvende afspraak.

Gaat het om de vingerafdruk van een overleden geliefde, dan vraag je best na bij het rouwcentrum om een vingerafdruk te maken (bij voorkeur eentje in inkt op papier én eentje in silicone zodat we nadien nog kunnen kiezen). Vaak voorzien de rouwcentra alle benodigdheden (inkt en silicone), maar je mag mij gerust opbellen indien je dit graag komt ophalen in het atelier, ik heb dit zelf altijd op voorraad.

Rouwjuwelen zijn er in alle mogelijke prijsklassen. 

De prijs varieert sterk naargelang de variatie in grootte, edelsteen, ontwerp…

 • Ashangers in 18 karaat goud zijn er vanaf €295 (exclusief ketting)
 • Asringen in 18 karaat goud zijn er vanaf €600
 • Hangers met een vingerafdruk in 18 karaat goud zijn er vanaf €295

Mail mij gerust inden je graag een prijsindicatie ontvangt van een specifiek juweel.

Vragen over geboortejuwelen

Geboortestenen zijn edelstenen die bij een bepaalde maand horen. Iedere maand wordt geassocieerd met een soort edelsteen. Vaak worden er geboortestenen verwerkt in juwelen als symbolische verwijzing naar een persoons geboortemaand.

JanuariGranaat (meest gekend in rozerood tot bordeaux, maar ook soms lichtgeel, felgroen of oranje)
FebruariAmethist (verschillende paarstinten)
MaartAquamarijn (zeer licht blauw)
AprilDiamant (meest gekend in helder wit, maar ook in blauw, roze, groen en bruintinten te verkrijgen)
MeiSmaragd (groen)
JuniParel (melkwit tot naturel lichtroze) en alexandriet (blauwgroen tot appelblauwzeegroen)
JuliRobijn (rozerood tot dieprood)
AugustusPeridot (appelgroen)
SeptemberSaffier (meest gekend in donkerblauw, maar ook soms rood, roze, wit en donkergroen)
OktoberToermalijn (roze en groentinten)
NovemberTopaas en Citrien (geel tot lichtoranje) en gele topaas (verschillende geeltinten)
DecemberTopaas (verschillende tinten blauw) en tanzaniet (verschillende paarstinten)

Vragen over oorringen

Ja, ik prik gaatjes voor oorbellen bij kinderen en volwassenen vanaf 6 jaar. Hiervoor hanteer ik de kwalitatieve en quasi pijnloze techniek van Studex. Piercen van kraakbeen doe ik niet. Ik prik gaatjes tot en met het tweede oorgaatje. 

De kostprijs is €17,5 per gaatje. Daarin zit een eerste oorbelletje (in chirurgisch staal) en een product voor nazorg vervat.

Maak een afspraak via deze website, dan hou ik met plezier voldoende tijd vrij om dit rustig te kunnen doen. 

Vragen over materialen

Ik werk enkel in 18 karaat geel-, wit-, rosé- en roodgoud. Ik maak geen juwelen uit zilver. Gaat het om het opnieuw smelten van goud, dan aanvaard ik enkel geelgoud. Dit omdat ik de kwaliteit van andere types goud niet voldoende kan garanderen voor een nieuw ontwerp. In oud witgoud zit bijvoorbeeld vaak nikkel en dat zorgt soms voor kleine barstjes wanneer het opnieuw wordt gesmolten. Dit risico neem ik niet.

Ja, ik onderzoek jouw juwelen op echtheid. Dat kost je zelfs niks als je nadien ook een juweel koopt of laat maken. Zonder aankoop bied ik dat onderzoek niet aan.

Vragen over goud

Massief goud wordt aangeduid met 18 karaat. Dat betekent dat 18 van de 24 delen van het massief goud uit fijn goud bestaat. De overige 6 delen mogen bestaan uit koper, zilver en/of palladium. De verhoudingen tussen deze delen bepalen overigens de kleur. Goud met meer koper in is roder terwijl goud met meer palladium er witter uitziet.

Elke goudsmid heeft z’n eigen mengeling of recept om de kleur van het goud te garanderen. Ik werk steeds met 18 karaat goud. Ik heb die keuze gemaakt omdat ik dan zeker ben van de kwaliteit en de lange levensduur van het goud.

In België is 18 karaat de standaard voor goud. Toch wordt er soms gewerkt met 14 karaat goud. Dat wil zeggen dat er slechts 14 delen fijn goud inzitten.

Juwelen van 24 karaat – fijn goud zonder toegevoegde stoffen – bestaan niet omdat puur goud veel te zacht en dus gevoelig aan slijtage is.

In een massief gouden juweel vind je steeds twee stempels terug:

 1. De meesterstempel

  De meesterstempel is het logo van de goudsmid. In mijn geval is dat mijn logo in een verplichte ton-vorm. Aan deze markering herken je dus dat ik het juweel heb gecreëerd. De meesterstempel is een erkende stempel en wordt elk jaar gekeurd door de Koninklijke Munt in Brussel.


 2. De gehaltestempel

  De gehaltestempel duidt het aantal karaat aan van het goud. In mijn geval is dat 750. Dat slaat op 18 karaat goud. 18 karaat goud betekent dat 18 van de 24 delen van het goud bestaan uit fijn goud, aangevuld met 6 delen koper, zilver of palladium. 18 op 24 is 75%, en vandaar dus de 750 in de gehaltestempel van 18 karaat goud.

  De gehaltestempel voor 14 karaat is 585 omdat 14 delen fijn goud van de 24 delen in totaal, neerkomt op 58,5%.

Dat is zeker mogelijk. Ik bied daarvoor twee opties aan:

 1. Ik hersmelt de juwelen in mijn atelier en maak met datzelfde fysieke goud een nieuw juweel voor jou. Je bent er op deze manier zeker van dat precies hetzelfde goud van het oude juweel in het nieuwe zit. Heb ik na het creatieproces goud over, dan geef ik jou het goud terug of trek ik de waarde van het resterende goud – volgens de op dat moment geldende goudprijs – af van de maakprijs van je nieuwe juweel.

  Ik hanteer de volgende restricties:

  – Ik hersmelt enkel geelgoud. In witgoud zit soms nikkel en dat leidt tot een slechtere kwaliteit van het juweel na opnieuw smelten. (Witgoud kan wel ingeleverdworden aan de oud goud dagprijs, zie optie 2, of we gaan er creatief mee om en ik verwerk een deeltje van een bestaand juweel tot iets nieuw zonder het echt volledig te hersmelten.)

  – Heel fijne kettingen komen ook niet in aanmerking voor hersmelten. Hier zitten vaak veel soldeernaadjes in wat leidt tot mindere kwaliteit goud. (Ze kunnen wel ingeleverdworden aan de oud goud dagprijs, zie optie 2.)

 2. Je levert je oude juwelen in voor raffinage (= recyclage, zuivering) en gebruikt het verkregen bedrag als betaalmiddel voor een juweel uit nieuw goud (uit de collectie of op maat). Ik weeg elk oud juweel en betaal je daarna de waarde ervan uit volgens de op dat moment geldende dagprijs voor oud goud. In dit geval kan je je oude goud zien als een soort van waardebon voor iets nieuws en waardevols.

  Let wel: ik ben geen opkoper van oud goud. Ik koop jouw oud goud enkel op voorwaarde dat je er een nieuw juweel van mijn hand mee koopt.

Conclusie: er valt zeker en vast iets te doen met jouw emotioneel oud goud. Ik geef je graag advies tijdens een vrijblijvende afspraak in het atelier. Transparantie en duidelijkheid zijn hier steeds het allerbelangrijkste. 

Vragen over edelstenen en diamanten

Een natuurlijke diamant is lang geleden, diep onder het aardoppervlak gevormd doordat koolstof onder grote druk en hoge temperatuur kwam te staan. Door mijnbouw komen deze natuurlijke diamanten aan de oppervlakte.

De diamant is de hardste edelsteen die er is en behaalt een 10 op de hardheidsschaal van Mohs. Een diamant zal dus nooit krassen en altijd blijven schitteren. Het is dus een duurzame keuze voor een juweel: eenmaal gemijnd en geslepen, blijft het bij normaal draaggedrag voor generaties lang mooi schitteren in een juweel. De diamant zelf slijt dus amper bij normaal gebruik.

Natuurlijke diamanten zijn unieke producten: geen enkele diamant is gelijk en daardoor bestaan ze in verschillende kwaliteiten en licht variërende wittinten.

Ik koop diamanten aan in Antwerpen, bij een zeer betrouwbare leverancier. Een familiebedrijf dat al vele generaties diamanten verhandelt en ethiek hoog in het vaandel draagt. Geen bloeddiamanten of conflictdiamanten dus en volledig volgens het strikte Kimberley Proces.

Een “lab grown” of laboratorium diamant is ontwikkeld in een laboratorium. Het heeft dezelfde fysieke eigenschappen als een natuurlijke diamant: even hard en schitterend. Een leek zal het verschil wellicht niet opmerken met het blote oog.

Het grootste verschil ligt dus in de manier waarop de diamant tot stand komt. In een laboratorium volgens fabrieksmatige processen in plaats van in de natuur. Het is dus een synthetische steen en geen ‘echte’ diamant. 

Laboratorium diamanten zijn een massa product en hebben dus niet het unieke karakter van een natuurlijke diamant. Dat brengt ook een groot voordeel: de handelsprijs van laboratoriumdiamant is een stuk lager. 

Beide hebben hun voor- en nadelen. Het is moeilijk om af te wegen wat nu de beste keuze is. Mijn mening is dat er geen goed of fout bestaat. Jij beslist wat belangrijk is voor jou. Heb je vragen? Dan help ik je graag. Maak gerust een vrijblijvende afspraak in mijn atelier.

Diamant worden in verschillende vormen geslepen. De meest gekende vorm is de ronde diamant of ook wel briljant genoemd. Het verschil tussen een diamant en een briljant is dus dat een diamant de grondstof is en een briljant een slijpwijze is.

In onderstaande afbeelding vind je een overzicht van de verschillende slijpvormen van diamanten.

Doorgaans wordt bij diamanten vanaf 0.30 karaat een HRD- of GIA-certificaat geleverd die de echtheid van de diamant bewijs. Wil je graag een diamant met certificaat? Vraag er naar, ik bezorg dit graag.

De kwaliteit van een diamant wordt bepaald door de 4C’s. Die staan voor Carat (ct), Clarity (helderheid), Cut (slijpwijze) en Colour (kleur).

 • Karaat: gewicht of grootte
 • Helderheid: afwezigheid of aanwezigheid van insluitsels
 • Slijpwijze: juistheid van de verhoudingen
 • Kleur: van lichtgeel tot helder wit

Hoe hoger de diamant scoort op deze vier punten, hoe duurder de diamant zal zijn.

 

Gekleurde edelstenen bestaan in allerlei vormen, maten, gewichten en kleuren. De kwaliteit en bijhorende prijs worden bepaald door de hardheid of krasvastheid van de edelsteen, de graad van zeldzaamheid, de schoonheid (kleur en zuiverheid), en de grootte. Ik vind de krasvastheid van edelstenen enorm belangrijk. In tegenstelling tot diamanten scoren gekleurde edelstenen geen 10 op de hardheidsschaal van Mohs. Ze kunnen dus wel gekrast geraken of dof worden na lang dragen. De hardste gekleurde edelstenen zijn saffieren en robijnen. Saffieren zijn blauw of donkergroen, robijnen hebben een rode kleur. De lichtblauwe aquamarijn, de lichtroze morganiet en de blauwe topaas zijn eveneens harde gekleurde edelstenen. Granaten (donkerrood tot rozerood), toermalijn (groen of roze), peridot (groen), citrien (oranje of geel) zijn minder krasbestendig maar worden zeker ook zonder zorgen gebruikt in juwelen. Ik sta erop enkel met echte, natuurlijke kleurstenen te werken tenzij het mij uitdrukkelijk anders wordt gevraagd.
Ja, ik verwerk (oude) familiediamanten of edelstenen in nieuwe creaties. Dat hoeven geen losse stenen te zijn. Als de stenen nog verwerkt zijn in een oud juweel, breek ik ze er voorzichtig uit. Hou er wel rekening mee dat sommige oude edelstenen kleine breukjes of krassen kunnen bevatten. Dat is eigen aan het dragen van een juweel en het toentertijd vastmaken van de steen in de creatie. Daarom bekijk en beoordeel ik de edelstenen altijd grondig voor ik ermee aan de slag ga en geef je alle informatie over mijn bevindingen meteen mee.

Vragen over de webshop

Voeg het juweel van je keuze aan je winkelmandje en klik vervolgens op afrekenen. Via de webshop betaal je veilig via Bancontact. Je kan ook vooral het bedrag overschrijven. Van zodra ik het bedrag heb ontvangen, stuur ik het juweel van je keuze naar je op.

Ik verzend aankopen via de webshop naar alle adressen in België .

Ik kies – gezien de waarde van de postpakketten – steeds voor een verzekerde en aangetekende verzending via de koeriersdienst Mikropakket. Die verzending kost €15 inclusief btw. Voor de levering spreken we via mail af op welke dag die kan plaatsvinden zodat er zeker iemand thuis is om het pakket te ontvangen. Ik neem hiervoor na aankoop altijd persoonlijk contact op met jou (via mail of telefoon).

Op maat gemaakte of gepersonaliseerde juwelen, aangekocht via de webshop, kunnen niet geretourneerd worden gezien de persoonlijke aard van deze producten.

Andere (niet-gepersonaliseerde) juwelen uit de collectie op voorraad, kunnen wel geretourneerd worden. Dit kan binnen de 5 werkdagen. De juwelen moeten persoonlijk naar het atelier van Ilke Matthys in Eeklo gebracht worden. Retour via post of koerier wordt niet aanvaard. Neem voor iedere retour persoonlijk contact op met Ilke via mail

Wil je een aankoop doen via de webshop en twijfel je als je dit product, indien nodig, zou kunnen retourneren? Bel of mail me even, ik help je graag vooruit!

Na de ontvangst van het pakket betaal ik de waarde van de geretourneerde juwelen onmiddellijk terug (exclusief verzendkosten) zolang ze in oorspronkelijke, ongedragen staat verkeren. Dat betekent dat de beschermingssticker niet verwijderd mag zijn.

Er zijn weinig mensen die hun eigen ringmaat weten. Wil je één van de ringen uit mijn collectie kopen voor jezelf of als cadeau voor iemand van wie je houdt? Dan helpen de volgende 3 trucjes jou vast verder:

 1. Neem een ring mee uit je juwelendoos of die van de persoon voor wie de ring is bestemd. In mijn atelier meet ik de ring precies op en zo kom je de ringmaat te weten.
 2. Download de app ‘Ring sizing app’ (via de App Store of Google Play Store). Leg een ring die past op het scherm en achterhaal op deze manier je ringmaat. Let op: meet voor de zekerheid ook altijd even na met een lat.
 3. Meet een ring uit de juwelendoos zelf op met behulp van een schuifmaat of binnendiameter. Wees heel nauwkeurig! Daarna zet je het resultaat om naar de ringmaat via de onderstaande tabel.

Je kan deze ringmaat vermelden bij de bestelnotities tijdens het afrekenen. Indien je dit vergeten bent, neem ik altijd persoonlijk contact met je op. 

De lengte van een armband/halsketting hangt af van je persoonlijke voorkeuren: eerder los of liever strak. Heb je een armband/ketting die comfortabel zit, leg deze dan in de lengte op tafel en meet het aantal centimeters.

Heb je geen passende armband of halsketting ter beschikking, meet dan de omtrek van je pols of de lengte rond je hals met een stukje touw dat je nadien op een lat legt.

Je kan de nodige lengte vermelden in de bestelnotities. Als je dit vergeten bent, neem ik na jouw online bestelling zelf even contact op. 

Wil je de maat van je ring of de lengte van je halsketting/armband laten aanpassen, komt dan langs in mijn atelier. Bij juwelen met een waarde van meer dan €300 bied ik deze aanpassing gratis aan. Neem hiervoor contact met me op via atelier@ilkematthys.be

De levertermijnen van juwelen in de webshop variëren enorm. Sommige stuks heb ik op voorraad, andere stuks moeten na bestelling nog speciaal voor jou gemaakt worden. De levertermijn staat daarom per product afzonderlijk altijd duidelijk vermeld bij de gedetailleerde productomschrijving. 

Wil je een last minute aankoop doen? Dringende deadline? Twijfels over de timing? Nood aan wat duidelijkheid omtrent levertijden? Bel of mail me gerust even, ik hanteer graag een persoonlijke service en probeer jou binnen mijn mogelijkheden altijd snel te helpen! 

Vragen over dienst na verkoop

Ja, ik geef 2 jaar (wettelijke) garantie op fabricagefouten. Herstelling na schade die jij zelf hebt veroorzaakt, valt daar niet onder.

Wil je zeker zijn dat je gouden juweel met edelstenen of diamanten er lang als nieuw uitziet? Kom dan jaarlijks langs in mijn atelier voor een controle op slijtage. Dit is geheel gratis voor juwelen van mijn hand.

Uiteraard! Zowel voor juwelen die ik heb gecreëerd als juwelen die je ergens anders hebt gekocht.

Dat hangt af van het soort reparatie. 

Om je een idee te geven van de prijzen voor reparaties, geef ik hieronder enkele voorbeelden mee:

 • Vergroten van een gouden ring: vanaf €45
 • Oppoetsen, opschuren en polijsten van een gouden ring: vanaf €25
 • Gebroken ketting of armband opnieuw aan elkaar solderen: vanaf €19
 • Een nieuw slotje bevestigen aan een gouden armband of halsketting: vanaf €36
 • Schakels van een armband opdikken: vanaf €55
Neen, dit behoort niet tot mijn expertise.

Vragen over het onderhoud van gouden juwelen (met edelstenen en/of diamanten)

Doe je ring steeds uit als je gaat klussen, tuinieren, verbouwen of afwassen. Draag je juweel ook niet op het strand, in de zee of in het zwembad.

Laat je juweel met edelstenen jaarlijks even controleren door mij. Kom hiervoor langs in mijn atelier. Juwelen van mijn hand controleer ik kosteloos op slijtage aan de zetting en de eventuele nood aan versteviging.

Leg je juweel enkele uren te week in een sopje van warm water met daarin enkele druppels Dreft. Wrijf vervolgens alle vuil voorzichtig weg met een zachte tandenborstel. Het is heel belangrijk dat je enkel zachte borstels gebruikt. Zo creëer je geen krassen. Poets ook tussen de steentjes want het is daar waar vuil gemakkelijk ophoopt. Spoel na met water en laat drogen.

Let op! Doe dit enkel bij massieve gouden juwelen en niet bij vergulde. Ook bij juwelen met parels en/of smaragd mag je dit poetsproces niet uitvoeren. 

Twijfel je over hoe je jouw juweel mag poetsen? Mail me even en ik help je graag vooruit.

Poets je jouw juwelen liever niet zelf, kom dan langs in mijn atelier. Ik geef je juweel na een grondige poets- en polijstbeurt een tweede leven vanaf €25. Hierna ziet jouw juweel er als nieuw uit!